Referendumul se poate întoarce împotriva lui David Cameron

Britanicii aleg între solidaritatea la nivelul UE si nationalism. 

Cetatenii britanici sunt chemati la urne, joi, pentru a decide daca asuma responsabilitatea solidaritatii în cadrul Uniunii Europene sau opteaza pentru o abordare individualista, de tip nationalist.

Marea Britanie a devenit membra a comunitatii europene în anul 1973, având o serie de beneficii economice si politice de pe urma apartenentei la UE. În plus, Marea Britanie a avut permanent un statut privilegiat în Uniunea Europeana, refuzând sa devina membra a zonei euro si a Spatiului de circulatie fara frontiere Schengen. De aproape zece ani, Marea Britanie a optat sa faca exceptie si de la aplicarea Cartei UE pentru Drepturi Fundamentale, astfel ca instantele britanice nu au ca referinta cadrul juridic european. De asemenea, Londra are un statut special si în privinta contributiilor la bugetul comunitar.

"Marea Britanie oricum nu este un membru autentic al Uniunii Europene. În realitate, Marea Britanie a fost si ramâne membra UE aproape la fel de mult la Elvetia..., care nu este de fapt membra UE, ba poate chiar mai putin. Marea Britanie nu a aderat la politicile comunitare în materie de frontiere, nici la Spatiul Schengen. (...) De asemenea, nu este parte a zonei euro; începând din anul 2007, Marea Britanie este exceptata de la aplicarea Cartei UE pentru Drepturi Fundamentale", nota recent agentia americana de stiri Bloomberg, amintind ca Elvetia, desi nu este membra UE, face parte din Schengen.

În contextul crizei economice si financiare din zona euro si pe fondul imigratiei, Marea Britanie a început, de câtiva ani, sa formuleze solicitari pentru avantaje suplimentare în relatia cu Uniunea Europeana. Premierul David Cameron a obtinut, în februarie, un nou "statut special" al tarii în Uniunea Europeana. Acordul va permite Marii Britanii sa activeze oricând în urmatorii sapte ani o clauza care va permite limitarea indemnizatiilor sociale de care beneficiaza angajatii veniti din alta tara UE, în cazul în care vor fi presiuni semnificative asupra serviciilor publice nationale. "Marea Britanie nu va participa niciodata la planuri pentru acordarea de asistenta financiara unor state din zona euro. De asemenea, companiile britanice nu vor fi discriminate, pentru ca oricum sunt în afara zonei euro... Marea Britanie va fi exceptata de la procesul de aprofundare a integrarii europene", se lauda Cameron dupa reuniunea cu liderii UE. Presa britanica nota, în contextul acordului din februarie, ca Marea Britanie va fi singurul stat UE care va avea dreptul la reglementari financiare speciale în relatia cu UE.

Pe fondul scandalului privind alocatiile acordate angajatilor straini din Marea Britanie, ziarul Financial Times nota ca imigrantii  europeni au platit, în ultimul deceniu, mai mult, prin impozite, decât au primit prin indemnizatii sociale, diferenta neta fiind de 20 de miliarde de lire (25 de miliarde de euro) în favoarea statului britanic.

Premierul David Cameron a promis electoratului, în ianuarie 2013, ca, daca Partidul Conservator va obtine majoritatea parlamentara în alegerile din 2015, Guvernul britanic va renegocia relatia cu Uniunea Europeana si va convoca, pâna în 2017, un referendum privind apartenenta la Uniunea Europeana.

Însa initiativa populista a lui David Cameron risca sa se întoarca împotriva lui. Desi a convocat plebiscitul, Cameron pledeaza pentru ramânerea tarii în UE. În cazul unui esec, David Cameron probabil va fi nevoit sa demisioneze si va ramâne în istorie ca fiind politicianul care a provocat involuntar iesirea Marii Britanii din UE; în plus, Cameron risca sa genereze, tot involuntar, destramarea Marii Britanii, în contextul în care Scotia ar putea solicita din nou independenta, având sanse mari sa o obtina, iar regiunea britanica Irlanda de Nord nu va tolera reintroducerea controalelor la frontiere cu Irlanda.

Acest risc a fost evocat chiar de fostii premieri Tony Blair si John Major, care au avertizat ca eventuala iesire din Uniunea Europeana va pune în pericol unitatea Marii Britanii, afectând acordul de pace privind Irlanda de Nord si alimentând miscarea proindependenta în Scotia. "Abandonati apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana si sa nu fiti surprinsi ca la final, drept consecinta, abandonam unitatea noastra ca tara. Cel mai de succes model de uniune din istorie risca sa se destrame pentru totdeauna", a declarat John Major, premier conservator britanic în intervalul 1990-1997.

"Daca vom vota în favoarea iesirii din UE pe 23 iunie, vom pune în pericol viitorul Irlandei de Nord, va fi un parcurs lipsit de ratiune", a spus, la rândul sau, fostul premier laburist Tony Blair. Regiunea Scotia a organizat referendum pe tema apartenentei la Marea Britanie în 2014, dar 55% dintre alegatori au respins independenta. În cazul iesirii Marii Britanii din UE, politicienii scotieni ar putea organiza un nou referendum proindependenta, dublat de o întrebare privind aderarea autonoma la Blocul comunitar. Pe de alta parte, o iesire a Marii Britanii din UE va însemna reintroducerea controalelor vamale, inclusiv cu Irlanda, generând probleme în regiunea britanica Irlanda de Nord.

Conform analistilor, Marea Britanie va avea la dispozitie cel putin doi ani sa negocieze iesirea din Uniunea Europeana în cazul unui  vot al majoritatii alegatorilor în acest sens, timp în care, teoretic, Parlamentul are dreptul de a bloca decizia iesirii din Blocul comunitar.

Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, a dat asigurari recent ca UE se va descurca fara Marea Britanie, avertizând ca "dezertorii" nu vor fi primiti înapoi. "În cazul în care cetatenii britanici vor spune «nu» Uniunii Europene, ceea ce eu sper sa nu se întâmple, relatiile comunitare nu vor mai fi ca pâna acum. Marea Britanie va trebui sa accepte sa fie tratata ca stat tert. Daca britanicii parasesc Europa, va trebui sa tragem concluzii, si noi si ei. Nu este o amenintare, dar relatiile nu vor mai fi ca acum", a declarat Juncker.

La rândul sau, ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, a atras atentia ca o eventuala iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana va fi "ireversibila", întrucât tara nu va fi reprimita în Blocul comunitar în conditii acceptabile.

"Este o decizie ireversibila. Daca majoritatea alegatorilor decid iesirea din Uniunea Europeana, nu va exista nicio revenire. Marea Britanie nu va putea deveni niciodata din nou membra a Uniunii Europene, întrucât acest lucru s-ar putea face doar în conditii inacceptabile", a subliniat Hammond, explicând ca Londra ar putea fi obligata, daca ulterior ar formula solicitare de aderare la UE, sa devina membra a zonei euro si a Spatiului de circulatie fara frontiere Schengen.

 

Sursa: http://www.mediafax.ro/