TOP 10 filme despre pieţele financiare.

Iată filmele care ne-au inspirat si sperăm să-ti ofere viziuni noi despre pieţele financiare:

 

 

 

1. Wall Street (1987)

Prima parte a filmului Wall Street, regizat de Oliver Stone, prezintă povestea lui Bud Fox (Charlie Sheen), un tânăr broker care îşi doreşte foarte mult să ajungă în top.
Acesta îl întâlneşte pe brokerul de succes, dar foarte lacom, Gordon Gekko (Michael Douglas), care se ghidează de altfel după deviza "Lăcomia este bună", scrie antreprenorul Bradley Will pe blogul său, unde oferă o listă de 21 de filme care îi pot inspira pe fondatorii de companii.

Cu ajutorul lui Gekko, Bud se îmbogăţeşte rapid, dar în acelaşi timp ajunge să fie implicat în mai multe cazuri de spionaj economic, pentru că în final să fie arestat pentru conspiraţie la comiterea unei fraude de către Securities and Exchange Commission, autoritatea care supraveghează pieţele de capital în SUA.
De asemenea, nu pierdeţi nici a doua parte a filmului, "Wall Street 2 - Banii nu dorm niciodată", care a început să ruleze săptămâna trecută în cinematografele româneşti.

2. Jerry Maguire (1996)

Jerry Maguire (Tom Cruise) este un impresar sportiv obişnuit: este dispus să facă orice este posibil pentru a face rost de contracte mari pentru clienţii pe care îi are pentru a câştiga un comision important. Într-o zi îşi dă seama de ceea ce face, dar când spune acest lucru în firma în care lucrează, îşi pierde slujba şi rămâne doar cu un client: jucătorul de fotbal Rod Tidwell.

Va reuşi însă Jerry să îşi salveze cariera şi în acelaşi timp să rămână sincer?, scrie antreprenorul Bradley Will.

 3.The Corporation (2003)

Din secolul XVIII de când în America a fost stabilit că organizaţia de business este reprezentată de o persoană, acest lucru a devenit o forţă economică, politica şi socială care domina lumea.
Filmul pune sub semnul întrebării acest model şi ceea ce reiese este că, de obicei, această persoană acţionează precum un psihopat distructiv şi fără conştiinţă. Ulterior este prezentat cât de ameninţător este acest psihopat pentru întreaga lume, dar şi cum oamenii curajoşi, inteligenţi şi determinaţi îl pot opri.

Mesajul? Vei face ceea ce este corect sau ceea ce te-ar putea îmbogăţi?

4. Inside Job (2010)  

Inside Job oferă, prin vocea lui Matt Damon, cea mai cuprinzătoare analiză a crizei financiare globale începuta în 2008.
Cauzând pagube de peste 20 triliarde de dolari americani şi lăsând milioane de oameni fără loc de muncă şi/sau locuinţa, actuala criză este cea mai profundă de la Marea Depresiune şi a împins economia mondială aproape de colaps.

5. Margin Call (2011)

Plasat în universul financiar, unde mizele sunt uriaşe, MARGIN CALL este un thriller despre jucatorii-cheie dintr-o firmă de investiţii pe parcursul a 24 de ore din perioada începutului crizei financiare mondiale, în 2008. Când analistul-junior Peter Sullivan (Zachary Quinto) pune mâna pe informaţii care pot duce la căderea firmei, se porneşte o avalanşă care îi va aduce pe marginea prăpastiei pe toţi cei implicaţi la nivel decizional sau moral. mergând dincolo de limitele genului, MARGIN CALL este o explorare a componenţei umane a unui subiect mult prea adesea privit doar în alb şi negru, un portret curajos şi autentic al industriei financiare şi al oamenilor din interior care iau decizii ce schimba viitorul nostru global.

6.The Big Short (2015)

În 2005, excentricul manager de fonduri de investiţii pe nume Michael Burry (Christian Bale) descoperă faptul că piaţa imobiliară americană este foarte instabilă, fiind bazată în mod special pe împrumuturi bancare cu risc ridicat şi care oferă profituri tot mai mici. Prevăzând un colaps al pieţei în viitorul nu foarte îndepărtat, el realizează că poate să profite de pe urma crizei.El merge pe premiza că piaţa imobiliară va pică, iar băncile, sigure că nu se va întâmpla aşa ceva, acceptă propunerea pe care o face el. Ideea şi investiţiile pe care le face Burry atrag nemulţumirea clienţilor săi care consideră că acesta îşi bate joc de banii lor şi îi iroseşte, aşa că îi cer să se oprească din această activitate pentru a nu pierde totul, însa Burry refuza, fiind convins că va avea mare succes de pe urma ideii sale.

 7. Too Big To Fail (2011)

Bazată pe romanul bestseller cu acelaşi titlu al jurnalistului de la cotidianul New York Times Andrew Ross Sorkin, drama de televiziune "Too big to fail" îşi propune să identifice cauzele care au generat marea criză financiară de pe Wall Street din anul 2008 şi, implicit, criză economică ce a cuprins atât America de Nord, cât şi Europa şi ale cărei efecte se resimt inclusiv în ţara noastră.

Filmul explorează mecanisemele ce au condus la declararea falimentului de către colosul bancar Lehman Brothers, încercând să răspundă la întrebarea dacă acest faliment putea fi evitat de către Guvernul nord-american prin acordarea unui sprijin financiar masiv din partea Trezoreriei statului şi din parteaq Rezervei Federale, banca centrală a SUA. Deşi se axează în principal pe acţiunile lui Henry Paulson, Secretarul Trezoreriei SUA din acea perioadă, drama face o incursiune şi prin birourile celor mai puternici influenţi oameni de pe Wall Street şi de la Washington D.C precum şi Richard Fuld (preşedintele Rezervei Federale) sau Jim Wilkinson ( şeful de personal al Trezoreriei), demonstrând astfel relaţia simbolică ce există între Wall Street şi Washington D.C

 8. Wall Street: Money Never Sleeps (2010)

"Wall Street: Banii sunt făcuţi să circule" este o poveste despre bani făcuţi cu orice preţ şi oameni care ar face orice ca să poată pătrunde în cel mai exclusivist club de bogăţie şi putere. În acelaşi timp, spune povestea încercărilor unui bărbat disperat de a se apropia din nou de fiica sa - o legătură ameninţată şi de eforturile la fel de mari de a fi reprimit în lumea pe care a lăsat-o în urmă.

În 2001, Gordon Gekko (Michael Douglas), după anii de închisoare pentru fraudă bursieră, spălare de bani şi înşelăciune, iese pe porţile Instituţiei Corecţionale Federale un om schimbat. Nemaifiind regele de pe Wall Street, Gekko e neras, cu părul ciufulit. Nimeni nu e acolo ca să-l întâmpine, nici măcar fiica lui Winnie, de care e înstrăinat, niciunul din colegii lui de pe Wall Street, care n-au stat degeaba în lipsa lui, acumulând averi din ce în ce mai mari. După opt ani de închisoare, Gekko este acum singur şi un proscris.

În 2008, Jake Moore (Shia LaBeouf), un trader iste? de acţiuni, face milioane la venerabila companie Keller Zabel Investmensts, condusă de Louis Zabel (Frank Langella), mentorul lui Jake. Iubita lui Jake, Winnie (Carey Mulligan), îl sprijină în ambiţia lui alimentată de un idealism pe care ea nu-l vede şi la tatăl ei, Gordon, de a înveşti în energia verde.

Un val de zvonuri cum că Keller Zabel ar avea miliarde blocate în datorii toxice duce la scăderea drastică a preţului acţiunilor companiei, iar Louis Zabel este silit să lupte pentru viaţa companiei sale la o întâlnire la Rezerva Federală. Când guvernul refuza să-l scoată la liman, Bretton James (Josh Brolin), un partener de la o puternică banca de investiţii, Churchill Schwartz, organizează o preluare a firmei Keller Zabel pentru o fracţiune din valoarea sa.

 9. Wolf of wall Street (2013)

“The Wolf of Wall Street” se inspiră din cartea de memorii omonima a magnatului şi fostului puşcăriaş Jordan Belfort, care câştiga mii de dolari pe minut în timpul zilei şi cheltuia sume imense de bani în timpul nopţii cu aceeaşi viteză uluitoare cu care le şi obţinea, cumpărând droguri şi favoruri sexuale, participând la petreceri sălbatice sau călătorind în jurul lumii. Poreclit “Lupul de pe Wall Street” şi “Regele”, genialul Jordan Belfort a devenit milionar înainte de a împlini 26 de ani, dar lăcomia fără limite şi setea de putere l-au determinat să se întindă mai mult decât îi era plapumă şi să se implice în afaceri ilegale, trimiţându-l în spatele gratiilor într-o închisoare federală, sub acuzaţia de fraudă şi spălare de bani.

 10. Boiler Room (2000)

Seth a părăsit şcoala şi a asamblat un cazinou ilegal la domiciliu. Tatăl său, care este un judecător, nu vede prea bine această ocupaţie, iar acest lucru provoacă noi tensiuni în relaţia lor, deja încordata. Totul pare să se schimbe atunci când un client îi oferă lui Seth să lucreze ca broker.